Ενδοεταιρικό σεμινάριο

27/09/2016

Δελτίο Τύπου 1/11/16

02/11/2016
Προβολή όλων

WindEurope: Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την ανταγωνιστικότητά της στα αιολικά

Η Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσει τον στόχο της για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 τουλάχιστον στο 30% αν επιθυμεί να συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο ...

Η Ε.Ε. θα πρέπει να αυξήσει τον στόχο της για τις ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030 τουλάχιστον στο 30% αν επιθυμεί να συνεχίσει να παίζει ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά αιολικών, προειδοποιεί ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος WindEurope.

Σε έκθεσή του, ο σύνδεσμος παρατηρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυόταν η εμπιστοσύνη των επενδυτών, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη μια σαφής πολιτική δέσμευση για το μέλλον των ΑΠΕ. Ο WindEurope κάλεσε επίσης για θέσπιση των κατάλληλων εθνικών νομοθεσιών στην Ε.Ε. προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα και μετά το 2020. Αντίστοιχα, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που εγκυμονούν οι μη διαφανείς πολιτικές στον χώρο των ΑΠΕ και της ενέργειας.

“Η Ευρώπη απέχει πολύ από το να είναι υπ’ αριθμόν ένα δύναμη στις ΑΠΕ”, σημείωσε ο δ.σ. του συνδέσμου, Ζιλ Ντίκσον. “Η Κίνα μας νικά σε όγκο, η Ινδία σε φιλόδοξες πολιτικές και οι ΗΠΑ σε τεχνολογικούς τομείς, ιδίως στα δίκτυα”, πρόσθεσε. “Διαθέτουμε ακόμα έναν ανταγωνιστικό κλάδο που εξασφαλίζει συμβόλαια, αλλά θα τον χάσουμε αν δεν έχουμε μια ισχυρή εσωτερική αγορά”.

Αναφορικά με τους νέους μηχανισμούς στήριξης, ο σύνδεσμος αναφέρει πως η μετάβαση από τις ταρίφες δεν υπήρξε ομαλή και σε αρκετές περιπτώσεις έπληξε τις εγκαταστάσεις που έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με δύο χρόνια πριν σε σημαντικές αγορές όπως της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

Ο WindEurope καταλήγει λέγοντας ότι πρέπει να συνεχιστεί η στήριξη προς την καινοτομία ώστε να μειωθούν τα κόστη των αιολικών και να ενταχθούν πιο εύκολα στα ενεργειακά συστήματα.

 

Contact us