Εταιρικό Προφίλ

Σύντομη περιγραφή

Η Volterra δραστηριοποιείται στους τομείς της εμπορίας και της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην αγορά της Ελλάδας.

Στον τομέα της παραγωγής πράσινης ενέργειας, η εταιρία έχει αναπτύξει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος περίπου 205MW, σε διάφορες περιοχές της Ελληνικής επικράτειας. Όλα τα έργα αφορούν την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και έργα αποθήκευσης.

Πρόσφατα έγινε και το πρώτο μεγάλο βήμα στον κλάδο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το έργο ανάπτυξης Αυτόνομου Σταθμού Αποθήκευσης στη Βοιωτία, με ισχύ 50MW και χωρητικότητα 100MWh έλαβε άδεια από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Σε λειτουργία τέθηκαν επίσης και οι πρώτοι σταθμοί φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων. Η νέα υπηρεσία παροχής υπηρεσιών Ηλεκτροκίνησης με όνομα «evolterra», στοχεύει στην βέλτιστη εμπειρία του χρήστη, την εξυπηρέτηση των ενεργειακών του αναγκών και συμβάλλει στη μετάβαση των οδικών μεταφορών σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το δεύτερο έργο της εταιρείας με την ανάπτυξη Υβριδικού Σταθμού Αποθήκευσης με παραγωγή ΑΠΕ στην Κω. Ο σταθμός θα περιλαμβάνει την κατασκευή ενός Φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 2MW και Σύστημα Αποθήκευσης Ενέργειας Μπαταρίας (BESS) ισχύος 2.4MW και χωρητικότητας 5MWh. Το υβριδικό έργο στην Κω συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και την αποθήκευση, συμβάλλοντας στην ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία του νησιού.

Από το 2011, η ομάδα της Volterra έχει αποκτήσει εμπειρία και βαθιά γνώση των τοπικών αγορών στον τομέα του Διασυνοριακού Εμπορίου, συμβάλλοντας έτσι στη βελτιστοποίηση των ροών ηλεκτρικής ενέργειας στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Συγκεκριμένα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και έχει συνάψει συμφωνίες με διακεκριμένες εταιρείες του κλάδου. Η εμπορία ενέργειας περιλαμβάνει εισαγωγές, εξαγωγές και διαμετακόμιση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών χωρών.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης του χαρτοφυλακίου της εμπορίας (Trading) επεκτείνεται η δραστηριότητα της Volterra στο Διασυνοριακό Εμπόριο, καθώς και στις προθεσμιακές αγορές της Ευρώπης, με στόχο την αντιστάθμιση ρίσκου σε διεθνείς διακυμάνσεις τιμών στα ενεργειακά προϊόντα (Ηλεκτρική Ενέργεια, Φυσικό Αέριο, CO2), διασφαλίζοντας ανταγωνιστικά ενεργειακά πακέτα στο χώρο της προμήθειας.

Στον τομέα της προμήθειας, η εταιρία κατέχει άδεια ισχύος έως 300MW παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις κατηγορίες πελατών, από νοικοκυριά και εμπορικά καταστήματα Χαμηλής Τάσης έως και επιχειρήσεις και βιομηχανίες Μέσης Τάσης. Ενδεικτικά, στο χαρτοφυλάκιο των πελατών της περιλαμβάνονται κατοικίες, αλυσίδες καταστημάτων αλλά και τοπικά καταστήματα, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες, κτιριακές εγκαταστάσεις γραφείων αλλά και σημαντικές βιομηχανίες.

Τέλος, από το 2018, με την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η εταιρεία ενέταξε στις δραστηριότητες της και την προμήθεια φυσικού αερίου, καλύπτοντας τις ανάγκες υφιστάμενων αλλά και μελλοντικών πελατών σε φυσικό αέριο.

Μέτοχος της εταιρείας είναι ο διεθνής κατασκευαστικός όμιλος AVAX Α.Ε. Η AVAX Α.Ε. κατέχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο ενεργειακών έργων, έργων παραχώρησης και λειτουργίας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Βασικά εταιρικά στοιχεία μητρώου

Αρ. Γ.Ε.ΜΗ.: 007512101000.

Αριθμός Μητρώου Συμμετεχόντων: 29XVOLTERRA–SAQ.

Αριθμός Μητρώου Χρηστών Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ): ΑΜΧ-63.

Αριθμός Άδειας Προμήθειας Φυσικού Αερίου: Απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Υπ’ Αριθ. 240/2016.

Σύντομο ιστορικό της Volterra Α.Ε.

2010

Η Volterra A.E. δημιουργήθηκε το 2010 και ήταν το αποτέλεσμα της στρατηγικής κοινοπραξίας 50:50 των ομίλων SORGENIA SpA – της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας στην Ιταλία – και της J&P ΑΒΑΞ Α.Ε. (πλέον AVAX Α.Ε.) – που είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα, με παρουσία σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, Μέση Ανατολή και Αφρική. Η Volterra ήταν το όχημα μέσω του οποίου οι δύο όμιλοι στόχευαν να αναπτυχθούν στην αγορά της ενέργειας στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η εταιρεία είχε εμπλοκή σε όλες τις μορφές και τρόπους παραγωγής ενέργειας, με προτεραιότητα στην ανάπτυξη μονάδων από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

2017

Το 2017, η J&P ΑΒΑΞ (πλέον AVAX Α.Ε.), θέλοντας να εισέλθει ακόμα πιο δυναμικά στον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα, εξαγόρασε το 50% των μετοχών που κατείχε η Sorgenia SpA και ως εκ τούτου γίνεται βασικός μέτοχος της Volterra με ποσοστό 100%.

Ο Μέτοχος της Volterra Α.Ε.

Η δύναμη και η σταθερότητα της Volterra βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αξιοπιστία του ομίλου όπου ανήκει. Η AVAX Α.Ε. κατέχει πολύ σημαντική τεχνογνωσία στους κλάδους της Ενέργειας και των Κατασκευών και η Volterra αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου εκείνη δραστηριοποιείται ενεργά στον αναπτυσσόμενο κλάδο της Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα. Η AVAX Α.Ε. είναι μία από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο έργων παραχώρησης και λειτουργίας και έχει παρουσία στην Ελλάδα και σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δραστηριοποιείται στους τομείς των κατασκευών, ανάπτυξης ακινήτων (Real Estate), Facilities Management σε έργα όπως: Αττική Οδός (Ελλάδα), Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Ελλάδα), Διεθνές Αεροδρόμιο Queen Alia (Ιορδανία), καθώς και σε μεγάλα περιβαλλοντικά και ενεργειακά έργα όπως: Σταθμός Ενέργειας Κομοτηνής , Σταθμός Ενέργειας Βασιλικό Κύπρου, Σταθμός Ενέργειας ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης.

Για να μάθετε περισσότερα για την AVAX, επισκεφτείτε το επίσημο website του ομίλου.

iXion Energy S.A.

Η iXion Energy είναι η spin-off εταιρεία της Volterra και έχει σαν κύρια δραστηριότητα ενεργειακά έργα και υπηρεσίες. Ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα της iXion είναι ότι προέρχεται από τον Ενεργειακό Όμιλο Volterra, ο οποίος κατέχει πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία στην Ανάπτυξη, Κατασκευή και Λειτουργία Έργων ΑΠΕ και στην Παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Έχοντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο αδειοδοτημένων έργων προς ανάπτυξη και συμβαδίζοντας με τις ανάγκες της εποχής και τους εθνικούς στόχους για την ενεργειακή μετάβαση και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η iXion στόχο έχει την παραγωγή αποκλειστικά «πράσινης» ενέργειας, μέσω σύγχρονων μονάδων ΑΠΕ και έτσι να συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Για να μάθετε περισσότερα για την iXion και τους τομείς δραστηριοτήτων της, επισκεφτείτε το επίσημο website της εταιρείας.