FAQs

ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΓΟΡΑΣ

1Πότε έγινε η απελευθέρωση της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και τι σημαίνει για τον καταναλωτή?

Από 1.7.2004 αναγνωρίζεται το δικαίωμα επιλογής προμηθευτή για όλους τους καταναλωτές πλην των οικιακών. Για τους τελευταίους το δικαίωμα αυτό αναγνωρίστηκε από 1.7.2007, με εξαίρεση τους καταναλωτές που είναι εγκατεστημένοι σε Απομονωμένα Μικροδίκτυα (μη Διασυνδεδεμένα νησιά). Έτσι το 2007 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ορόσημο για τις ενεργειακές αγορές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ήδη πολλοί καταναλωτές απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους το δικαίωμα επιλογής Προμηθευτή, έχοντας τη δυνατότητα να μειώσουν τα έξοδα κατανάλωσής τους και να επωφεληθούν από μια σειρά νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

2Πώς λειτουργεί πλέον η αγορά, τώρα που δεν υπάρχει μονοπώλιο?

Οι νόμοι επιτρέπουν πλέον να δραστηριοποιηθούν στην αγορά ανεξάρτητοι παραγωγοί και προμηθευτές εκτός από τη ΔΕΗ Α.Ε. και διασφαλίζουν την πρόσβαση των Χρηστών στο Σύστημα Μεταφοράς και Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς διακρίσεις. Έτσι δραστηριοποιούνται στηνΕμπορία & Προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αρκετές εταιρείες και ήδη αρκετοί καταναλωτές προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από άλλον Προμηθευτή πέραν της ΔΕΗ Α.Ε.

Εκτός από τη ΔΕΗ Α.Ε. άλλες 24 εταιρείες έχουν λάβει Άδεια Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας (εισαγωγές), παρά στην Προμήθεια της λιανικής αγοράς.

ΓΙΑΤΙ VOLTERRA

1Ποια είναι η VOLTERRA?

Η VOLTERRA A.E. δημιουργήθηκε το 2010 και είναι το αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας των ομίλων SORGENIA SpA – η μεγαλύτερη αμιγώς ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στην Ιταλία – καιJ&P ΑΒΑΞ – από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ελλάδα με παρουσία σε 5 ακόμη χώρες της Ευρώπης, την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Η VOLTERRA Α.Ε. δραστηριοποιείται στους τομείς της Εμπορίας (Χονδρική & Λιανική) και Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ, προμηθεύοντας Κατοικίες, Επιχειρήσεις και Βιομηχανίες – Χαμηλής και Μέσης Τάσης, διασφαλίζοντας πάντοτε σημαντικές εκπτώσεις για τους πελάτες της.

2Γιατί να επιλέξω την VOLTERRA ως προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για την επιχείρηση και το σπίτι μου?

Η VOLTERRA Α.Ε. είναι το όχημα δυο τεράστιων ομίλων με πολλά χρόνια παρουσίας στον τομέα των κατασκευών και της ενέργειας έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά σε όλες τις δράσεις της, τη διαφάνεια και τον σεβασμό στον πελάτη, αδιαπραγμάτευτες αξίες οι οποίες υπαγορεύονται ρητά από τους ομίλους-μετόχους της.

Επίσης, ο πελατοκεντρικός χαρακτήρας της εταιρείας σε συνδυασμό με τα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά τιμολόγια προσφέρουν τώρα τη δυνατότητα σε όλους τους καταναλωτές Οικιακούς, Επαγγελματικούς & Βιομηχανικούς να μειώσουν τα έξοδα κατανάλωσης τους και να αποκτήσουν έναν άψογα καταρτισμένο συνεργάτη σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η VOLTERRA απλοποιώντας την διαδικασία σύνδεσης με νέο πάροχο, σας φέρνει ακόμη ένα βήμα πιο κοντά στην εξοικονόμηση. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα απλό click και σύντομα ένας σύμβουλος ενέργειας της εταιρείας μας θα σας καλέσει για να σας ενημερώσει για το πως θα γίνετε πελάτης μας.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ

1Η VOLTERRA παρέχει ηλεκτρικό ενέργεια σε όλη την Ελλάδα?

Η VOLTERRA έχει τη δυνατότητα να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και στα παρακάτω νησιά:

  • Ιόνια Νησιά
  • Σποράδες
  • Εύβοια
  • Άνδρος, Τήνος, Κέα
  • Θάσος, Σαμοθράκη
  • Σαλαμίνα, Αίγινα, Σπέτσες, Ύδρα, Πόρος
  • Κρήτη
  • Ρόδος
2Σε τι είδους καταναλωτές παρέχει ηλεκτρική ενέργεια η VOLTERRA?
Η VOLTERRA παρέχει ενέργεια σε οικιακούς, επαγγελματικούς αλλά και βιομηχανικούς πελάτες χαμηλής και μέσης τάσης. Τα αντίστοιχα τιμολόγια στα οποία απευθύνεται η VOLTERRA είναι τα Γ1, Γ1Ν,(οικιακά) Γ21, Γ21Β, Γ22, Γ22Β, Γ23, Γ23Β (Χαμηλής Τάσης) αλλά και τα ΒΧ,ΒΥ,ΒΓ (Μέσης Τάσης).

ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ

1Ποιά είναι η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή και μεταφοράς στην VOLTERRA?

Η διαδικασία αλλαγής είναι ιδιαιτέρως απλή και γρήγορη. Δείτε το Πρόγραμμα στο οποίο ανήκετε, συμπληρώστε την Αίτηση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και τον Τιμοκατάλογο, συγκεντρώστε τα Απαραίτητα Δικαιολογητικά και απολαύστε τα πλεονεκτήματα των προγραμμάτων της VOLTERRA.

2Κατά τη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή θα υπάρξει διακοπή ρεύματος?
Καμία διακοπή της ηλεκτροδότησης δεν υφίσταται κατά την αλλαγή προμηθευτή. Με την συνεργασία σας με την VOLTERRA, δεν αλλάζετε δίκτυο,απλά μόνο τρόπο τιμολόγησης. Λαμβάνετε ηλεκτρική ενέργεια από το ίδιο δίκτυο που ήδη εξυπηρετεί την εγκατάστασή σας.
3Ποίο είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αλλαγή προμηθευτή?

Εντός 6-7 ημερών η διαδικασία εκπροσώπησης από την VOLTERRA θα έχει ολοκληρωθεί.

Εσείς θα λάβετε έναν ΤΕΛΙΚΟ λογαριασμό από τον προηγούμενο προμηθευτή σας και ο επόμενος λογαριασμός κατανάλωσης θα αποστέλλεται πλέον από εμάς.

4Υπάρχει κάποιο κόστος για την αλλαγή προμηθευτή?
Κανένα απολύτως κόστος ενεργοποίησης δεν απαιτείται για τη σύνδεσή σας με την VOLTERRA.
5Ποία είναι η διαδικασία αποσύνδεσης από την VOLTERRA, αν το θελήσω και με τι κόστος?

Όπως και στην ενεργοποίηση, έτσι και στην περίπτωση αποσύνδεσης από την VOLTERRA, η διαδικασία είναι ιδιαιτέρως απλή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ενημερώσετε το τμήμα πελατών καλώντας στο 210 63758 78 ή 210 63758 74 είτε στέλνοντας e-mail στοcustomerservice@www.volterra.gr.

Κόστος αποσύνδεσης δεν υπάρχει.

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

1Τι θα γίνει με την εγγύηση που έχω καταβάλει στη ΔΕΗ?
Η εγγύηση που έχετε στην ΔΕΗ, συμψηφίζεται στον ΤΕΛΙΚΟ λογαριασμό κατανάλωσης. Έτσι το τελικό ποσό πληρωμής προκύπτει από την διαφορά μεταξύ κόστους κατανάλωσης και ποσού εγγύησης. Εάν η διαφορά αυτή είναι θετική, τότε αποπληρώνετε το εναπομείναν ποσό και ξεκινάει η εκπροσώπηση στη VOLTERRA. Εάν η διαφορά είναι αρνητική αυτό το πόσο έχετε λαμβάνειν από την ΔΕΗ.
2Τι ποσό εγγύησης θα πληρώσω στην Volterra?
Το ποσό της εγγύησης στην VOLTERRA, είναι από 30% έως 50% μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό της ΔΕΗ. Το συγκεκριμένο ποσό πιστώνεται στον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα λάβετε από την VOLTERRA.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΚΤΥΟΥ

1Ποιος είναι υπεύθυνος για τις μετρήσεις κατανάλωσης?
Ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) είναι υπεύθυνος για τις μετρήσεις κατανάλωσης καθώς επίσης και για τη λειτουργία , τη συντήρηση και την ανάπτυξη του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα.
2Σε περίπτωση βλάβης ή διακοπής ρεύματος, που θα απευθυνθώ?

Σε περίπτωση βλάβης επικοινωνείτε απευθείας με το Κέντρο Βλαβών του ΔΕΔΔΗΕ της περιοχής που ανήκει το ακίνητό σας. Η υπηρεσία διόρθωσης βλαβών προσφέρεται για όλο το 24ωρο πανελλαδικά.

Για να δείτε τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τα Κέντρα Βλαβών, πατήστε ΕΔΩ.

ΠΡΟΪΟΝΤΑ & ΧΡΕΩΣΕΙΣ

1Πως μπορώ να ενημερωθώ αναλυτικά για τα προγράμματα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας της VOLTERRA?

Στο ανανεωμένο site της VOLTERRA κάτω από την στήλη προϊόντα μπορείτε να βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για όλα τα προγράμμα προμήθειας της VOLTERRA καθώς επίσης και για την διαδικασία σύνδεσης νέου πελάτη.

Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους σύμβουλους ενέργειας της εταιρείας μας στα τηλέφωνα 210 6375858 & 210 6375879 όπως και στο customerservice@volterra.gr

2Ποιες είναι οι Ρυθμιζόμενες Χρεώσεις?

Βάσει των Νόμων 2773/99, 4001/11 και του Κώδικα Προμήθειας σε Πελάτες, όπως ισχύουν, προβλέπεται η διακριτή αναγραφή των παρακάτω χρεώσεων επί των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Οι χρεώσεις αυτές εγκρίνονται από την Πολιτεία και εφαρμόζονται σε όλους τους πελάτες που κάνουν χρήση του Εθνικού Ηλεκτρικού Συστήματος, ανεξαρτήτως του προμηθευτή που έχουν επιλέξει.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Μεταφοράς Υψηλής Τάσης (Σύστημα Μεταφοράς). Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (βάσει της συμφωνημένης ισχύος παροχής) και σε μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης). Οι αντίστοιχες μοναδιαίες χρεώσεις, Μοναδιαία Πάγια Χρέωση (ΜΠΧ) και Μοναδιαία Μεταβλητή Χρέωση (ΜΜΧ), εκφράζονται σε €/kVA/έτος και σε €/kWh αντίστοιχα.

Τύπος υπολογισμού: ΜΠΧ(€ / kVA & έτος) x kVA x Ημέρες / 365 + kWh x ΜΜΧ (€ / kWh).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΔΙΑΝΟΜΗΣ Η/Ε: Η χρέωση αυτή καλύπτει τις δαπάνες λειτουργίας, συντήρησης και ανάπτυξης του Δικτύου Διανομής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης. Διακρίνεται σε πάγια χρέωση (βάσει της συμφωνημένης ισχύος παροχής) και σε μεταβλητή χρέωση (βάσει της κατανάλωσης).

Οι αντίστοιχες μοναδιαίες χρεώσεις, Μοναδιαία Πάγια Χρέωση (ΜΠΧ) και Μοναδιαία Μεταβλητή Χρέωση (ΜΜΧ), εκφράζονται σε €/kVA/έτος και σε €/kWh αντίστοιχα. Σε ορισμένες κατηγορίες πελατών με μεγάλη συμφωνημένη ισχύ, στη μεταβλητή χρέωση υπεισέρχεται και ο συντελεστής ισχύος (συνφ). Για τους λοιπούς πελάτες ο συντελεστής ισχύος λαμβάνεται ίσος με τη μονάδα (συνφ=1).

Τύπος υπολογισμού: ΜΠΧ(€/ kVA & έτος) x kVA x Ημέρες / 365 + kWh x ΜΜΧ(€ / kWh) / συνφ.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΥΚΩ): Ως ΥΚΩ έχουν χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις (ΦΕΚ Β’ 1040/07 και ΦΕΚ Β΄1614/2010) οι υπηρεσίες: α) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές των μη διασυνδεδεμένων νησιών, με τιμολογήσεις ίδιες ανά κατηγορία πελατών με αυτές της ηπειρωτικής χώρας β) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό τιμολόγιο στους πολύτεκνους καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει της κείμενης νομοθεσίας και γ) παροχή ηλεκτρικής ενέργειας με ειδικό «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» (Κ.Ο.Τ.) σε ευπαθείς καταναλωτές, όπως αυτοί προσδιορίζονται βάσει σχετικής Υπουργικής Απόφασης. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για τις ΥΚΩ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€/kWh).

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ (ΕΤΜΕΑΡ): Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, το τέλος αυτό προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (ΑΠΕ). Αποτελεί τη συνεισφορά όλων μας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ. Οι μοναδιαίες χρεώσεις για το ΕΤΜΕΑΡ βασίζονται στην εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία.

Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€/kWh).

ΛΟΙΠΕΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ: Είναι χρεώσεις που επιβάλλονται από την κείμενη νομοθεσία για την εύρυθμη λειτουργία της Aγοράς, (Ετήσια Ανταποδοτικά Τέλη υπέρ ΡΑΕ κ.λ.π.).

Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€ / kWh).

* Η χρέωση Προμήθειας Ρεύματος και οι Ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπόκεινται σε ΦΠΑ.

3Ποιες είναι οι Ανταγωνιστικές Χρεώσεις?
Οι ανταγωνιστικές χρεώσεις ή αλλιώς χρεώσεις προμήθειας ρεύματος περιλαμβάνουν το κόστος και τις λοιπές δαπάνες για την παραγωγή και την προμήθεια (διάθεση) της ηλεκτρικής ενέργειας στους πελάτες.
4Ποιες είναι οι Χρεώσεις Υπέρ Τρίτων?

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ): Βάσει του υφιστάμενου Θεσμικού Πλαισίου, η VOLTERRA είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ). Ο ΕΦΚ χρεώνεται μόνο στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς, υπολογίζεται επί της κατανάλωσης και υπόκειται σε ΦΠΑ.

Τύπος υπολογισμού: kWh x Μοναδιαία χρέωση (€ / kWh).

Ειδικό Τέλος 5‰: Βάσει του Νόμου 2093/92 άρθρο 9 παρ. 5, 6 & 7, η VOLTERRA είναι υποχρεωμένη να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος το Ειδικό Τέλος 5‰ (ΕΙΔ. ΤΕΛ 5‰). Το ΕΙΔ.ΤΕΛ 5‰ υπολογίζεται στους ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟΥΣ λογαριασμούς επί της αξίας του καταναλισκόμενου ρεύματος προσαυξημένης με τη χρέωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Τύπος υπολογισμού: (Αξία Ηλεκτρικού Ρεύματος – ΕΤΜΕΑΡ + ΕΦΚ) x 5‰

Δημοτικά Τέλη – Δημοτικός Φόρος – Τέλος Ακίνητης Περιουσίας: Βάσει του Νόμου 25/75, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Νόμο 429/76, του Νόμου 1080/80, του Νόμου 2130/93 και του Νόμου 3979/2011 η VOLTERRA υποχρεούται να συνεισπράττει με τους λογαριασμούς ρεύματος τα ποσά των Δημοτικών Τελών (ΔΤ), του Δημοτικού φόρου (ΔΦ) και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τα οποία στη συνέχεια αποδίδει στους αρμόδιους Δήμους. Η χρέωσή τους γίνεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα (τμ) που βεβαιώνονται εγγράφως από τον αρμόδιο Δήμο. Οι σχετικές χρεώσεις ανά τετραγωνικό μέτρο είναι σταθερές κατ’ έτος και καθορίζονται με απόφαση των ΔΣ των αρμόδιων Δήμων. Για οποιαδήποτε διαφωνία σας σχετικά με τα τετραγωνικά μέτρα ή τους συντελεστές των ΔΤ, ΔΦ και ΤΑΠ θα πρέπει να απευθύνεστε στο Δήμο που ανήκει το ακίνητο.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ & ΕΞΟΦΛΗΣΗ

1Ποίοι είναι οι τρόποι εξόφλησης του λογαριασμό μου?

Για να δείτε αναλυτικά τους τρόπους εξόφλησης του λογαριασμού σας πατήστε ΕΔΩ.

2Ποίοι είναι οι τρόποι αποστολής του λογαριασμού μου?

Μπορείτε να λαμβάνετε τον λογαριασμό κατανάλωσής σας μέσω ταχυδρομείου αλλά και ηλεκτρονικά.

3Πόσο συχνά θα λαμβάνω λογαριασμούς, και κάθε πότε πρέπει να τους εξοφλώ?

Ο κύκλος τιμολόγησης περιλαμβάνει εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε 4 μήνες και έναντι κάθε 2 μήνες για τα τιμολόγια Γ21 ενώ για τα Γ22 και τις παροχές Μέσης Τάσης εκκαθαριστικό λογαριασμό κάθε μήνα.

Το διάστημα αποπληρωμής των λογαριασμών καθορίζεται στις 20 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού και υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μέσω όλων των συστημικών τραπεζών της Ελλάδας.

ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΕΛΑΤΩΝ

1Μπορεί να με επισκεφθεί κάποιος ενεργειακός σύμβουλος της VOLTERRA για μια αναλυτικότερη ενημέρωση?

Η VOLTERRA σας προσφέρει την δυνατότητα να έχετε μια πλήρης και λεπτομερής ενημέρωση για τις ανάγκες κατανάλωσης της εταιρείας σας καθώς και για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας από τους πιστοποιημένους ενεργειακούς συμβούλους της. Καλέστε τώρα στο 210 63758 79 ή στείλτε e-mail στο sales@www.volterra.gr και ζητήστε άμεσα μια επίσκεψη στον χώρο της εταιρεία σας.

2Που μπορώ να απευθυνθώ, εάν είμαι πελάτης της VOLTERRA?

Για θέματα λογαριασμών, στοιχεία κατανάλωσης αλλά και για οποιοδήποτε άλλη απορία ή πληροφορία χρειαστείτε, καλέστε στο 210 63758 78 ή 210 63758 74 ή στείλτε e-mail στο customerservice@www.volterra.gr.

3Μπορώ να στείλω μέτρηση για να χρεώνομαι με την πραγματική μου κατανάλωση?

Εάν ανήκετε στην κατηγορία πελατών που λαμβάνει έναντι λογαριασμό κάθε δίμηνο και εκκαθαριστικό κάθε τετράμηνο, η VOLTERRA σας δίνει τη δυνατότητα να χρεώνεστε με την πραγματική σας κατανάλωση ώστε να πληρώνετε μόνο ότι καταναλώνετε. Μπείτε τώρα στο site της VOLTERRA και στην αρχική του σελίδα θα βρείτε την επιλογή «ΣΤΕΙΛΤΕ ΜΕΤΡΗΣΗ». Συμπληρώστε τα απαραίτητα στοιχεία και λάβετε πλέον τον λογαριασμό σας με βάση την πραγματική σας κατανάλωση.

For more information please call to (+30)210 63758 78.