Ηλεκτρικά εξελικτικά

01/02/2022

Volterra: Συνεχίζει απρόσκοπτα τις δραστηριότητες της στη χονδρική και λιανική αγορά ενέργειας

27/06/2022
Προβολή όλων

Χωρίς ένα Στρατηγείο Ενέργειας θα συνεχιστούν οι παλινωδίες

Σε άρθρο του στο energypress ο κ. Π.Νίκου, Διευθύνων Σύμβουλος της Volterra, αναφέρεται στις προκλήσεις του κλάδου για το 2022.

Κάποιοι λένε η MWh θα είναι το ευρώ του μέλλοντος.

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός που εκπονείται σε συνδυασμό με τα περιβαλλοντικά ζητήματα φαίνεται σαν ένα πλοίο που ταξιδεύει με προβλήματα στο πηδάλιο. Θα επαναλάβω, κυρίως για τη χώρα μας, κάτι που έχω ξαναγράψει σε δημοσιευμένο κείμενο:

Τα βήματα που γίνονται για την ενεργειακή μετάβαση δεν θα πρέπει να είναι απόφαση υπουργών ή φορέων. Τα βήματα θα πρέπει να πηγάζουν από βαθιά γνώση και σοβαρές μελέτες. Οι υπουργοί θα πρέπει να νομοθετούν και όλα τα κόμματα να συναινούν με παραγωγικό διάλογο. Όμως η πηγή των προτάσεων για τα σχέδια των νόμων θα πρέπει να είναι ένας ανεξάρτητος dedicated θεσμοθετημένος φορέας. Δηλαδή ένα Στρατηγείο Ενέργειας. Ο φορέας αυτός στη χώρα μας δεν υπάρχει. Για αυτό οι εμπλεκόμενοι στον ενεργειακό τομέα έχουμε την αίσθηση ότι θα συνεχιστούν οι παλινωδίες.

Η πλήρης απεξάρτηση από εισαγόμενες πρώτες ύλες θα γίνει πραγματικότητα χάρη στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την αποθήκευση αυτής.

Οι «πετρελαιοπηγές ή οι πηγές φυσικού αερίου του μέλλοντος» βρίσκονται, παραδείγματος χάριν, στα νησιά του Αιγαίου με το τεράστιο αιολικό δυναμικό και όχι στα βάθη της θάλασσας. Αρκεί να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, οικονομικού κόστους και κοινωνικών αντιδράσεων.

Κάποιος υφυπουργός σκέπτεται να απαγορεύσει σε κάποια όρη την κατασκευή αιολικών πάρκων. Έτσι απλά. Πού βασίστηκε άραγε; Το Στρατηγείο Ενέργειας δεν υπάρχει. Άρα ίσως σκέπτεται ορμώμενος να ικανοποιήσει τις ανησυχίες του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και μόνον.

 

Η πράσινη ενέργεια είναι η σωτηρία, αλλά για να μην είναι «σλόγκαν», απαιτείται σχεδιαστική πειθαρχεία, σοβαρές μελέτες και ιεράρχηση στόχων με γερές ασφαλιστικές δικλείδες για να μην υπάρχουν παραβιάσεις. Το διακύβευμα επιβάλλει τη σοβαρότητα.

Ο κλάδος της ενέργειας αφορά «μεγάλα παιδιά»!

Τέλος, ρωτώ ευθέως και όχι ρητορικά: γιατί στη χώρα μας δεν δημιουργείται ο θεσμός του ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ; Πότε θα μάθουμε ποιας προέλευσης και τι ποσότητες MWh θα καταναλώνονται στην Ελλάδα και γενικότερα στον πλανήτη μας στις δεκαετίες που έρχονται;